Thursday, December 8, 2011

Boktema - Min mannlige favorittkarakter

Jeg tenkte jeg skulle gjøre en Anettes boktema-debut. Hun spør om hvem som er din mannlige favorittkarakter.

Det er et godt spørsmål. Alternativene er mange, men kandidatene er få. Skal jeg gå for Frodo Baggins? En hobbitt som kan bli usynlig med en ond ring. Jeg kan ikke si at gjenkjennelsesfaktoren er høy. Gollum kan jeg ikke gå for. Han er for lite med i boka.

Hva med Harry Hole? En nesten to meter høy politimann med alkoholproblemer og er håpløst forelsket. Med tvilsom moral er han plettfri etisk. Nei ... føler meg ikke som en tvillingsjel.

Kanskje jeg skal ta en vilkårlig Courtney-mann fra Wilbur Smiths Courtney-serie? Næh. Ufeilbarlige menn har jeg lite sansen for.

Så hvilke reelle kandidater har jeg?

Mange av Murakamis karakterer har jeg sansen for, men om jeg skal kun velge én når de ikke opp. Men likevel er jeg ganske glad i Toru fra Norwegian Wood. Men, nei. Søken fortsetter.

Jeg kunne valgt Jarle Klepp fra bøkene "Mannen som elsket Yngve" og "Kompani Orheim". Jeg elsker den karakteren i de to bøkene. Men mannen han blir til? Not so much.

Så hele problemet koker ned til at jeg ikke har en favorittkarakter. Det er mange alternativer, men kandidatene er få - for å ikke si fraværende.

Skal jeg gjøre et valg, skal jeg velge en virkelig person: Frode Grytten. Jeg elsker boka "Dublin". Det ville vært en drøm å være fysisk med ham på den reisen han tar oss med på i fantasien. Jeg tror Grytten og jeg kunne fått det styggmorsomt med en Guinness i den ene hånda og Joyce i den andre.

Får jeg lov til å velge Grytten?

1 comment:

  1. Hei! Så moro at du er med på boktemaet! Og Grytten får du selvfølgelig lov til å velge - her er alt lov :) Har lest "Bikubesong" og den likte jeg veldig godt, så jeg skjønner godt hvorfor du velger deg denne forfatteren! Hilsen Anette :)

    ReplyDelete