Wednesday, May 4, 2011

De 39 trinn av John Buchan


Det var en interessant leseopplevelse. I utgangspunktet er ”De 39 trinn” en bok jeg ville slaktet, men tatt i betraktning av at den er den første i sitt slag, er jeg heller fascinert.
Buchans første bok om Richard Hannay, er faktisk den første ”man-on-the-run”-thriller.

Boka ble publisert i 1915, og handler om oppdiktet storpolitikk som var opptakten til første verdenskrig. Hannay får en spion på døra, og får opplysninger om som kan avverge krigen, men samtidig får han mektige menn på nakken. De jager ham fra London og over Skottland.

Historien er av de mindre troverdige jeg har vært borti. Plottet er tynt, og årsakssammenhenger er tilfeldige. Likevel var den ganske underholdende. Dog tviler jeg på at noen ville sluppet unna med å skrive en slik historie i dag.

Men at boka er den første i sitt slag, gjør at den er ganske fascinerende. ”De 39 trinn” har brøytet vei for mange ”man-on-the-run”-thrillere i ettertid.

Det er selvsagt urettferdig å sammenlikne denne boka med dagens thrillere, men likevel vil jeg si at det er klasseforskjell. Men for alle som er interessert i litteratur, er ”De 39 trinn” en spesiell opplevelse. Man får følelsen av å få servert et lite stykke litteraturhistorie i fanget.

Kort oppsummert er boka lettlest, underholdende og lite troverdig. Jeg vil anbefale alle å lese den, rett og slett bare for å ha opplevd den.

No comments:

Post a Comment